skip to Main Content

Keratoconus en strooilicht

Hoe strooilicht wordt veroorzaakt

Mensen die de oogaandoening keratoconus hebben, hebben relatief vaak last van strooilicht. Dit komt doordat in dit geval de bolling van het oog niet 100% rond is maar het hoornvlies meer spits uitpuilt. Hierdoor valt het licht dat het oog binnenkomt niet op één plek achter het oog. Dit zorgt voor verschillende klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en tranende ogen. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen voor deze klachten.

Strooilicht klachten

Strooilicht heeft een bijzonder vervelend verblindend effect. Zo is zonlicht dat in de ogen komt extra fel en erg verblindend. Dit kan ook gelden voor felle koplampen van een tegenligger. Dit komt doordat het licht, in het geval van keratoconus, niet wordt gebundeld maar ook het netvlies zelf verlicht. Je kijkt dus als het ware tegen je eigen verlichte netvlies aan. Niet alleen zorgt dit voor de eerder genoemde klachten, het is ook nog eens gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld maar aan een verkeerssituatie waarin een tegenligger jouw zicht volledig verblindt terwijl je achter het stuur zit.

Speciale contactlenzen

Als je last hebt van strooilicht door keratoconus zijn er gelukkig verschillende opties om deze klachten te verminderen. Eén mogelijkheid is het dragen van speciale contactlenzen. Deze worden ook wel scleralenzen genoemd. Deze lenzen corrigeren de lichtinval en zorgen ervoor dat de lichtinval in het oog beter gebundeld wordt.

Speciale bril

Een andere mogelijkheid is het dragen van een speciale keratoconus bril. Voor veel mensen met keratoconus is de afwisseling tussen bril en lenzen erg prettig. Dit omdat mensen dan kunnen wennen aan de lenzen en zo het draagcomfort kunnen versterken. Ook kan het voorkomen dat een bril beter werkt tegen strooilicht dan contactlenzen.

Wil je naar aanleiding van dit blog meer weten over keratoconus en strooilicht? Stel je vragen gerust via het contactformulier.