skip to Main Content
Olijven: Gezond Of Niet?

Olijven: gezond of niet?

Gezonde delicatesse?

Olijven zijn voor veel mensen een delicatesse. We eten ze bij de borrel, in salades en gebruiken ze in vele heerlijke gerechten. Er zitten veel voedingsstoffen in olijven, maar ook relatief veel vet. Geen wonder dat mensen zich afvragen: zijn olijven gezond of niet? In dit blog vertellen we u meer over de het vet en de voedingsstoffen die erin zitten. Lees ook nog even verder voor tips over de voedzaamste en lekkerste olijven.

Gezonde vetten in olijven

Olijven bevatten vrij veel vet en dus veel calorie├źn. Dat wilt u niet horen als u wilt afvallen. Gelukkig zijn de vetten in olijven gezonde vetten. Die spelen een belangrijke rol in de opbouw van hormonen. Is uw hormoonhuishouding in orde, dan heeft u een snellere vetverbranding en behoudt u uw spiermassa beter. Olijven geven bovendien snel een verzadigd gevoel, zodat u er minder van eet dan u denkt. Dit is dan weer goed nieuws als u wilt afvallen.

Vol voedingsstoffen

Olijven zijn niet alleen een goede keuze wanneer u op uw gewicht wilt letten. Ze zitten namelijk bomvol gezonde voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan Omega-9 vetzuren: onverzadigde vetzuren die gezond zijn voor hart, bloedvaten en uw cholesterolgehalte. Verder bevat olijfolie polyfenolen. Deze plantstoffen beschermen onze hersenen. Ze verkleinen ook de kans op schade aan ons DNA. Verder helpen ze bij het voorkomen van spier-, hart- en nierziektes. Ze gaan zelfs veroudering tegen.

Tips voor de voedzaamste en lekkerste olijven

Wanneer u de voedzaamste en lekkerste olijven wilt eten, is het belangrijk dat u op de volgende dingen let wanneer u ze koopt:

  • Kies voor zongerijpte olijven. Dit wordt vermeld op de verpakking.
  • Koop donkerpaarse of donkerbruine olijven. De zwarte zijn meestal met kleurstof donkerder gemaakt.
  • Kijk op de verpakking of er geen onnodige toevoegingen gedaan zijn en of er geen E-nummers in zitten.
  • Koop uw olijven in de natuurwinkel of delicatessenwinkel en stel uw vragen aan de medewerkers.
  • Een goede, onbewerkte olijf herkent u aan haar lekkere smaak: zacht en zoetig.

Olijven passen in elk dieet

Zoals u heeft kunnen lezen: olijven hebben voordelen voor uw gezondheid. Ze passen dus in elk dieet. Ook als u wilt afvallen. Kies wel voor de beste olijven. Die zijn het lekkerst en het voedzaamst. Meer weten over olijven? Stel uw vraag via het contactformulier.