skip to Main Content
Hoe Herken Je Prikkelbare Darm Syndroom?

Hoe herken je prikkelbare darm syndroom?

PDS herkennen

Een van de meest voorkomende problemen bij mensen die last hebben van maag-darmklachten, is het prikkelbare darm syndroom. Maar liefst 20% van de bevolking heeft last van PDS. Hiervan is de overgrote meerderheid vrouw. Helaas is het prikkelbare darm syndroom een chronische aandoening. Er is dus nog geen medicijn om deze aandoening te genezen. Wel zijn er dingen die u kunt doen om de pijn en de klachten te verzachten. Het prikkelbare darm syndroom kan zich bij iedereen op een andere manier uiten. Maar er zijn wel een aantal kenmerkende symptomen. Lees hier hoe u PDS kunt herkennen.

Buikpijn

Het meest voorkomende kenmerk van het prikkelbare darm syndroom is buikpijn. De buikpijn kan zeurend of stekend zijn. Ook kunt u last hebben van krampen. Over het algemeen is de buikpijn heftiger in de avond en in de nacht. Na een toiletbezoek kan de buikpijn tijdelijk wat minder heftig zijn.

Afwijkende ontlasting

Heeft u het prikkelbare darm syndroom? Dan is ook uw stoelgang waarschijnlijk ontregeld. Dit kan zich op verschillende manieren uiten:

  • Obstipatie
  • Diarree
  • Obstipatie en diarree afgewisseld
  • Plotselinge hevige aandrang

Andere PDS symptomen

Naast buikpijn en een verstoorde stoelgang zijn er nog andere symptomen die passen bij PDS, zoals:

  • Gasvorming
  • Vermoeidheid
  • Opgezette buik
  • Brandend maagzuur
  • Een brok in de keel of moeite met slikken

Prikkelbare darm syndroom, en nu?

Herkent u de symptomen van het prikkelbare darm syndroom? Dan is het wijs om contact op te nemen met uw huisarts. Samen kunt u een plan bedenken om de klachten te verlichten. Wilt u in de tussentijd al iets doen wat de pijn zou kunnen verzachten? Er zijn mensen die beweren dat yoga zowel het hoofd als de darmen tot rust kan brengen. Het is in ieder geval het proberen waard! En wilt u alvast meer informatie of verder lezen over PDS? Hier vindt u meer informatie over darmaandoeningen.